פעמים רבות נשאלת השאלה כיצד לעודד הגדלת המוטיבציה והתפוקה אצל העובדים. בשבועות הקרובים נקדיש את המאמר השבועי לבחינה של מספר גישות. הפעם נבחן את גישה של עידוד ע"י הוקרה וציון חייכן - בכיין.
בעבר ניהלתי ארגון ובו כמה מאות עובדים, תחת הסכם קיבוצי. הפרמיה הייתה חלק מהסכמי העבודה הקיבוציים, ישנה ואנכרוניסטית.
לא היה בה משום עידוד ותרומה למוטיבציה ולא ניתן היה לשנות את דרך העבודה. אבל רצינו לעודד גם את המוטיבציה ובעיקר לעודד שיפור באיכות והורדת הפחתים בתהליך היצור.
פיתחנו גישה של הערכה והוקרה לראשי צוותים או לכלל העובדים בעזרת השימוש "בחייכן-בכיין" (Smiley). נציג כאן את ההוקרה והעידוד של הפעילים וראשי הצוותים לעידוד השיפור ברמת הפסולת או שיפור ה- Yield.
קבענו יעד בתחום בכל שבוע הוצאנו פרסום עם רשימת המפעילים, התוצאה שהושגה וציור החייכן-בכיין. כל מי שהופיע ברשימה קיבל באופן אישי את הרשימה (שגם פורסמה על גבי לוחות המודעות) עם מכתב אישי מהמנכ"ל.
מטעמים מובנים איננו מפרסמים את רשימת השמות, אך נציין כי לרשימה זו הייתה השפעה דרמטית חיובית. הצוותים כולם נלחמו לשיפור התוצאות ונוצרה אווירה מאד חיובית וממוקדת מטרה.
סיכום: הגישה המתוארת, פעלה בהצלחה רבה מאד, במקום מסוים, משום השאיפה של כולנו לקבל משוב והערכה, לקבל התייחסות אישית לפועלנו.
המלצה: אנו ממליצים לתת משוב והערכה לעובדים ולא למהר לתת תשלום על כל הצלחה. הכסף לא קונה הכל והוכרה נשארת בלב הרבה מאד זמן ומהווה כוח מניע שלא יסולא בפז.
ומה בהמשך: בשבועות הבאים נבחן כמה גישות ושאלות אחרות: יעדים ומדדים עם צוותי שיפור או בונוס חודשי (נזכיר את המשפט הידוע: "אמור לי איך תמדוד אותי ואומר לך איך אנהג"), נבחן כיצד לעודד הצעות ייעול וכיצד לתגמל וכיצד לתגמל על השתתפות בצוותי שיפור.
לשאר הפרקים בסדרה "תגמול עובדים והגדלת תפוקה ומוטיבציה":
פרק 6: פרק אחרון.
פרק 5: תגמול על השתתפות בצוותי שיפור.
פרק 4: צוותי שיפור.
פרק 3: תאמר לי איך תמדוד אותי ואומר לך איך אנהג.
פרק 2: חייכן - בכיין.
פרק 1: פרמיה מול "סמיילי".