(ועוד כמה מילים על ההתיחסות לתפ"י)
מורי ורבי ד"ר אליהו גולדרט ז"ל היה אומר שאם יתנו לו את כל המשתנים המשפיעים על מפעל ייצור והרכבה הוא יכתוב אלגוריתם שיתן את תוכנית העבודה האופטימלית למפעל.
למיטב ידיעתי הוא לא כתב מעולם אלגוריתם כזה.
אחת התופעות הנפוצות במפעלי ייצור והרכבה היא תופעת גל העבודה, התופעה מתבטאת בחוסר עבודה במחלקות הייצור בתחילת החודש ולחץ משמעותי וצורך בשעות נוספות בסוף החודש על מנת להספיק ולייצר את כל התפוקה המתוכננת לאותו חודש.
התופעה הזו אינה גזירת גורל, היא נוצרת בגלל זימון לא נכון של העבודות על ידי התפ"י (תכנון, פיתוח וייצור) - משלב הכנסת חומר הגלם לתוך קווי הייצור ועד לאריזת התוצרת הגמורה במחסן.
מתכנן העבודה נותן חשיבות שונה לפרמטרים שונים המשפיעים על תכנית העבודה.
פרמטרים כמו זמן אספקה מובטח ללקוח, גודל המנה, זמני כינון (setup) תהליך העבודה של המנה, חוסרים של חומר גלם, זמני עבודה בתחנות השונות, עומס מצטבר בתחנת עבודה, קצב עבודה של מחלקות שונות ברצפת הייצור, ועוד רבים ושונים בהתאם לסוג המפעל ותהליכי העבודה בו.
כאשר המתכנן לא משקלל נכון את השפעות הפרמטרים השונים על לוח הזמנים של תוכנית העבודה כולה הוא מכניס את כלל המערכת לבעיית זימון העבודה ויוצר אפקט גל עבודה ברצפת הייצור.
על מנת להתגבר על הבעיה יש, ראשית, לזהות את המחלקות בהן התופעה שכיחה יותר. מאוד פשוט לזהות את המחלקות הללו, פשוט לשאול את מנהלי המחלקות מי עובד בתחילת החודש בלי עומס ובסוף החודש בעומס לא סביר.
לאחר שזיהית את המחלקות שבהן אפקט הגל הוא משמעותי עליך לדאוג שהמחלקות שמזינות אותן בעבודה תייצרנה יותר מקיבול העבודה של אותה מחלקה לאורך כל החודש. ז"א שמלאי ביניים גדול ימתין לפני המחלקות הללו.
כאשר מחסן הביניים מתמלא תופעת הגל נעלמת.
בעת קריאת שורות אלו הדבר נראה פשוט, קל והגיוני לביצוע. במציאות של המפעל, לעתים, בגלל חוסר ידע, חוסר הבנה, אגו של מנהל או חוסר ניסיון - תופעה זו הינה בלתי ניתנת לשינוי ומקשה על המפעל לעמוד ביעדי תפוקה.
התפ"י אינו מקום לחובבנים - זהו המקום בו מתלכדים המכירות והתפעול, צריכים להעסיק בו עובדים אשר יש להם היכרות וניסיון עם כל הגורמים המשפיעים בתפעול ובמכירות. איש התפ"י הטוב ביותר יהיה מנהל תפעול לשעבר, ובכל מקרה שבו התפ"י אינו כזה על מנהל התפעול לבדוק כל הזמן את עבודת התפ"י, על מנת לוודא שמתבצע זימון נכון של העבודות משלב ההכנות במחסן ועד שלב האריזה של התוצרת המוכנה למשלוח.
סיכום
תופעת הגל נוצרת בגלל זימון לא נכון של העבודות ברצפת הייצור. על ידי שינוי בתכנון הזימון ניתן להעלים אותה.